ClosEUp u Splitu

By 01/10/2014 Novosti No Comments

Festival kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp / Europa izbliza zadnju projekciju održao je 24. rujna 2014. godine u Splitu, u knjižnici Marka Marulića. Festival je otvorila Ela Žižić, pročelnica Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove, osvrnuvši se pri tom na važnost poticanja poduzetnika i žitelja Splita na pokretanje projekata s mogućnošću financiranja iz EU fondova. Prisutne je u ime nositelja projekta, Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO pozdravila i Mira Mileusnić Škrtić, voditeljica projekta.

Na festivalskoj večeri u Splitu prikazano je 20 filmova o uspješnim projektima čiji prijavitelji dolaze iz pet županija: Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske i Brodsko-posavske. Projekti o kojima su prikazani filmovi, a dolaze iz Splitsko-dalmatinske županiju su «Help to help» Udruge Help, zatim «Stella Polaris» Udruge Zdravi grad, «Zlatno doba» Udruge MI i «Kamen» Javne ustanove RERA S.D. Prema glasovima okupljenih za film miljenik publike izabrana je Stella Polaris.

Od 23. do 25. rujna u Splitu su održane i radionice za srednje škole o razradi projektne ideje, u Trećoj gimnaziji,  u Petoj gimnaziji „Vladimir Nazor“ te Obrtno-tehničkoj školi u Splitu. Uz informativnu i edukativnu svrhu, cilj radionica je bio doprinijeti stvaranju interesa i razbijanju predrasuda o teškim preduvjetima i zahtjevima za prijavu i provođenje projekata koje financira EU. Na radionicama su učenici pokazali da razumiju projektni način rada te iznijeli originalne projektne ideje koje zadiru u stvarne probleme koji nas okružuju.

U tjednima koji slijede radionice za srednjoškolce održat će se još i u Krapini, Dubrovniku, Slavonskom Brodu i Zagrebu.